Koiratanssi

Maija tanssii

Maija ja Hertta tanssii

Harrastan koiratanssia tavoitteellisesti tällä hetkellä kahden pumin Maijan (FI MVA Scirpasta Akás) ja Hertan (Eber-Formas Florka) kanssa. Koiratanssi on koirilleni niin sanottu päälaji, ja olemmekin Maijan kanssa kisanneet jo koiratanssin vapaaohjelmassa eli freestylessä. Harrastamme kuitenkin molempia koiratanssilajeja, sekä seuraamista musiikin tahdissa (heelwork to music eli HTM) sekä vapaaohjelmaa (freestyle). Koiratanssiin olenkin hurahtanut täysin ja pumi on mielestäni aivan erinomainen harrastuskaveri tähän lajiin. Suomessa pumeja ei lajissa ole virallisesti kisannut tähän mennessä kuin Maija, mutta esimerkiksi Ruotsissa lajissa kisaa useita pumeja. Ruotsista löytyykin useampi lajin/lajien valio ja pumeja kisaa myös arvokisatasolla.

Innostuin koiratanssista jo vuosia sitten, jolloin lajin sääntöjä tuntematta sitä tein pumimme Pipsan (Eber-Formas Edes) kanssa. Jostain syystä en kuitenkaan tuolloin tutustunut lajiin sen tarkemmin ja emme päätyneet kisaamaan. Kuitenkin Maijan kanssa päätin lajiin keskittyä vihdoin vuonna 2018 jolloin aloitimme treenaamisen ja suunnittelin ensimmäisen ohjelmamme. En ole ennen kisannut koiriemme kanssa, joten kaikki oli minulle ohjaajana kovin uutta. Kisoihin mennessämme en ollut koskaan nähnyt tanssikisoja ja luin vain internetistä lajista ja katselin YouTubesta videoita. Laji kuitenkin vei mennessään viimeistään ensimmäisissä kisoissa, vaikka tuloksilla emme juhlineetkaan. Koiratanssikisojen tunnelma on aivan uskomattoman rento, kannustava ja positiivinen ja jo sen takia voisin lajia suositella kenelle tahansa.

Toiset kisamme kävimme reilu kuukauden päästä ensimmäisistä. Ennen toisia kisoja treenasimme ohjelmaamme varmemmaksi ja muokkasimme ohjelmaa hiukan ensimmäisistä kisoista oppineena. Toiset kisamme menivätkin paremmin, kun oma jännityksenikin oli paremmin kurissa ja muutamiin ongelmakohtiin olin puuttunut. Tämän jälkeen jäimme kisatauolle ja aloin suunnittelemaan meille uutta ohjelmaa ja nyt treenaamme jo hyvää vauhtia seuraavia kisoja varten. Myös Hertalle olen ohjelmaa suunnitellut ja sitä harjoittelemme ahkerasti. Hertan kanssa keskitymme tällä hetkellä mielentilan harjoitteluun sekä harjoittelemme tekniikkaa niin HTM:ää kuin vapaaohjelmaakin varten.

Koiratanssi on juuri meidän laji sillä siinä voi yhdistää musiikin ja luovuuden koiriin. Lisäksi koiratanssi sopii koiralle kuin koiralle, sillä lajissa voi tehdä juuri sille omalle koiralle mieluisia ja sopivia juttuja ja kuten haluaa. Seuraamisessa musiikin tahtiin tosin suurimman osan ohjelmasta tulee olla seuruuta erilaisissa positioissa (joita on Suomessa käytössä 10) ja vapaaohjelmassa taasen ei saa olla seuruuta yli 25% ohjelmasta. Koiratanssi on mielestäni sopiva laji jokaiselle koiralle, kunhan koira ei ole ääniherkkä ja häiriinny musiikista, joka soi kisoissa reippaalla äänenvoimakkuudella. Koiratanssiin ohjaaja tekee itse kisaohjelman, ja täten päättää esimerkiksi musiikin, liikkeet, jotka koira (ja hän itse) tekee sekä suorituspituuden. Toki lajeille on myös sääntönsä, joiden mukainen ohjelman tulee olla.

Koiratanssikoira ei voi osata ns. turhia temppuja, ja lajissa pääseekin hyödyntämään monipuolisesti kaikenlaisia liikkeitä. Tämä myös tuo mukaan sen, että koiratanssikoiralle kannattaa opettaa monipuolisesti erilaisia temppuja. Esimerkiksi voittajaluokan koiralla voi olla yhdessä ohjelmassa käytössä kymmeniä käskyjä. Omien pumieni kanssa olemme tehneet vasta alokasluokan ohjelmia, joten liikkeitä ei kummallakaan ole käytössä kymmentä enempää yhdessä ohjelmassa. Käskyjen määrä kasvanee kuitenkin, kunhan pääsemme tekemään korkeampien luokkien ohjelmia.

Omille koirilleni opetan alusta asti tiettyjä lajin ns. perusliikkeitä, eli esimerkiksi tassutemppuja, pyörähdyksiä yms. vapaaohjelmaa varten ja seuruun positioita HTM:ää varten. Lajit kuitenkin tukevat myös toisiaan erinomaisesti, ja tämänkin takia itse harrastan molempia lajeja molempien Hertan sekä Maijan kanssa. Liikkeiden lisäksi alan koiratanssikoiraa totuttamaan musiikkiin jo pennusta alkaen. Vaikka koira ei olisi äänille herkkä, ei musiikkia tulisi jättää koiralle uudeksi asiaksi kisoihin sillä silloin siitä voi tulla koiralle jopa ylitsepääsemätön häiriö. Muutoinkin ohjelmia on hyvä harjoitella musiikin kanssa, jotta näkee kuinka musiikki ja liike toimii yhdessä, itse tässä vaiheessa olen tehnyt myös viimehetken muutoksia ohjelmaan. Musiikin lisäksi koiratanssikoiraa kannattaa totuttaa alusta asti toimimaan erilaisilla etäisyyksillä itsestä, erilaisissa paikoissa suhteessa ohjaajaan ja esimerkiksi totuttaa rekvisiittaan.

Varsinaisen ohjelman harjoittelun aloitan itse ensin etsimällä musiikin ja sitten suunnittelemalla siihen ohjelman. Vasta ohjelman suunnittelun jälkeen alan opettamaan koiralle siihen kuuluvia liikkeitä, vaikka toki mukaan mahtuu aina myös tuttuja liikkeitä. Treenaan ensin liikkeet erikseen, sitten ketjutan ne koreografiaksi. En suosi tässä mitään tiettyä tapaa, mutta teemme koreografioita niin pienemmissä osissa kuin pidemmissäkin pätkissä. Esimerkiksi siirtymiä erilaisten liikkeiden välillä voi olla hyvä harjoitella erikseen, jos ne havaitaan koiralle haastaviksi.  Yhden ohjelman treenaamiseen voi mennä pitkäkin aika, ja toisaalta joskus myös ohjelman ideointiin kuluu runsaasti aikaa.

Koiratanssissa tärkeää on myös koiran ohjaajan toiminta. Kisatilanteessa olet ainoa, joka voi koreografian muistaa, joten se kannattaa opetella varmaksi omaan lihasmuistiin sekä mieleen jotta esimerkiksi jännityksen iskiessä ohjaat koiraa varmasti oikein. Lisäksi ohjaajan kannattaa muutoinkin harjoitella omaa liikkumistaan, sillä oma liikkuminen on tässä lajissa olennaista. Koiratanssissa ei koira tanssi yksin vaan koirakko tanssii yhdessä. Lisäksi koiratanssi on laji, jonka kohdalla kannattaa miettiä myös omaa pukeutumista ja sen kanssa saa vaikka villiintyäkin.

Pumeja näkisi mielellään enemmänkin tanssimassa myös Suomessa, sillä rodulla todella on kapasiteettia myös tähän lajiin. Koska koiratanssi on laji, jossa voi itse määritellä hyvin pitkälle sen mitä koiran kanssa tehdään, sopii laji tietenkin erinomaisesti jokaiselle. Tanssivia pumeja on aina ilo nähdä! (Teksti: Sonja Nyström)