Pienen populaation jalostus- webinaari 29.4

Pumit ry järjestää webinaarina Pienen populaation jalostus-luennon 29.4.2024 klo 18.00. 

Luennoitsijana toimii agrologi MSc PhD Saija Tenhunen.

Luennon tarkoituksena on tuoda pienen populaation jalostuksen teoriaa kasvattajille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille käytännönläheisesti. Teoriaa tarkastellaan myös pumien jalostuksen haasteiden näkökulmasta.

Luento on tarkoitettu kaikille Pumit ry:n jäsenille ja se on maksuton.

Ilmoittautumiset 27.4.2024 mennessä kotisivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Luento toteutetaan Google Meetsin kautta ja osallistumislinkki lähtetään ilmoittautuneille sähköpostitse. Luento kestää noin 2,5 tuntia. Luennosta tulee tallenne. 

 

Ilmoittautumiset linkistä löytyvällä lomakkeella 27.4.2024 mennessä

https://forms.gle/WGnueu2ktRbMnzgr8

 


Luennoitsijan esittely:

Saija Tenhunen
Agrologi
MSc kotieläinten jalostus ja genetiikka
PhD väitöskirjatutkija kvantitatiivinen genetiikka


"Työskentelin alunperin elokuva-alalla mutta oman koiraharrastuksen vuoksi aloin opiskelemaan kotieläintenjalostusta vuonna 2012. Perheessäni on aina ollut koiria ja olen kasvanut maalla eläinten parissa. Omana rotuna on ollut akita ja ensimmäisen oman akitan terveysongelmat sai minut tutkimaan, mistä nämä ongelmat johtuu omassa koirassa ja rodussa. Siitä lähti kiinnostus populaatio genetiikkaan ja erityisesti sukusiitoksesta johtuviin ongelmiin. Valmistuin agrologiksi vuonna 2016 ja kotieläinten jalostuksen & genetiikan maisteriksi vuonna 2018. Viimeiset neljä vuotta olen työskennellyt pohjoismaisten lypsykarjarotujen sukusiitoksen hallinnan parissa ja keväällä -22 aloitin aiheeseen liittyen väitöskirjatutkijana työskentelyn. Tällä hetkellä suoritan tutkijavaihtoa Skotlannissa, Roslin Instituutissa keskittyen jalostusohjelmien simuloimiseen. Nykyiseen koiravahvuuteen kuuluu yksi veteraani akitaristeytys ja selvityksen alla on seuraavan perheeseen liittyvän koiran rotu. 
Luennoissani keskityn tuomaan jalostuksen teoriaa kasvattajille käytännönläheisesti. Pienten populaatioiden jalostus tuo mukanaan aina haasteita ja yksi isoimmista haasteista on populaatioiden monimuotoisuuden säilyttäminen. "