Rotumääritelmä

KÄYTTÖTARKOITUS: Terrierityyppinen paimenkoira, joka soveltuu myös suurten eläinten paimentamiseen. Hajuaisti on hyvin kehittynyt. Osoittautunut erinomaiseksi petoeläinten ja jyrsijöiden torjunnassa. Mainio kotikoira, sopii hyvin sisätiloihin.Tarvitsee paljon liikuntaa. Erinomainen seura- ja harrastuskoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Rotu sai alkunsa 1600-1700 -luvun Unkarissa, kun alkukantainen puli risteytettiin maahantuotujen saksalaisten ja ranskalaisten pystykorvaisten, terrierityyppisten koirien kanssa. Rotu tunnustettiin virallisesti 1900-luvun alussa.

YLEISVAIKUTELMA: Keskikokoinen ja leikkisä terrierityyppinen paimenkoira. Terrierimäisyys näkyy selvimmin päässä. Kuono-osa on pitkänomainen ja pystyjen korvien ylin kolmannes taittuu eteenpäin. Rakenne on neliömäinen. Pumi on jatkuvasti tarkkaavainen ja siksi kaulan asento on keskimääräistä korkeampi. Keskipitkä ja laineikas karvapeite muodostaa kiharoita. Sen väri voi vaihdella, mutta sen tulee aina olla yksivärinen.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituus on sama kuin säkäkorkeus; rintakehän syvyys on hieman alle puolet säkäkorkeudesta; kuonon pituus on hieman alle puolet pään koko pituudesta; kaula on yhtä pitkä kuin pää ja 45 % säkäkorkeudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Varsin eloista paimenkoira, jolla on uupumaton temperamentti. Se on erittäin rohkea, silti hieman varautunut vieraita kohtaan. Järkevän käytöksensä, eloisuutensa ja ilmeikkyytensä ansiosta pumi herättää huomiota aina ja kaikkialla. Se on melko äänekäs. Koko olemus ilmentää toimintahalua; vilkkautensa ja toimeliaisuutensa vuoksi koira on tuskin koskaan paikallaan. Pumi on aina aktiivinen ja valmiina toimintaan. Arka tai flegmaattinen käytös ei ole rodunomaista.

PÄÄ: Suhteellisen pitkä ja kapea. Pitkänomainen kuono-osa antaa leimansa pään muodolle.

KALLO-OSA: Päälaki on suhteellisen leveä ja kaareva. Pitkä otsa on vain hieman kaareva ja sivulta katsottuna tasainen. Kulmakaaret ovat kohtuullisen kehittyneet.

OTSAPENGER: Tuskin havaittava; otsaluusta alkava, kulmakaarien välistä kuonon selkään ulottuva linja on lähes suora.

KIRSU: Kapea, tylppäkärkinen ja kaikilla värimuunnoksilla aina musta.

KUONO-OSA: Kuononselkä on suora. Pitkähkö kuono on kirsua kohti kapeneva, ei suippo.

HUULET: Tiiviisti purennan myötäiset ja tummapigmenttiset.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Leuat ovat vahvat. Hampaat ovat vahvat, hyvin kehittyneet ja valkoiset. Säännöllinen ja täydellinen hammaskaavion mukainen leikkaava purenta. 

POSKET: Hyvin lihaksikkaat. 

SILMÄT: Kohtalaisen kaukana toisistaan, hieman vinoasentoiset, keskikokoiset, soikeat ja tummanruskeat. Ilme on eloisa ja älykäs. Silmäluomet ovat tiiviit ja hyvin pigmentoituneet.

KORVAT: Pystyt ja ylös kiinnittyneet; korvan ylin kolmannes taipuu eteenpäin.Keskikokoiset ja keskenään samanlaiset korvat ovat ylösalaisin käännetyn V:n muotoiset ja ilmeikkäästi liikkuvat.

KAULA: Keskipitkä, vain hieman kaareva, hyvin lihaksikas ja muodostaa 50 - 55°:n kulman vaakatasoon nähden. Kaulanahka on tiivis, kuiva ja poimuton.

RUNKO: Lihakset ovat hyvin kehittyneet, kuivat, erityisen kiinteät ja lujat. Pumi on rotuna erittäin tiivisrakenteinen ja ulkonäöltään tasapainoinen. 

YLÄLINJA: Suora.

SÄKÄ: Selväpiirteinen, pitkä ja takaosaa kohti laskeva.

SELKÄ: Lyhyt, suora ja kiinteä.

LANNE: Lyhyt, kiinteä ja suora.

LANTIO: Lyhyt, keskileveä ja hieman viisto.

RINTAKEHÄ: Eturinta on suora ja melko syvä, ei leveä. Kyljet ovat hieman kaarevat, pikemminkin litteät. Rintakehä on syvä, pitkä ja kyynärpäihin ulottuva.

ALALINJA JA VATSA: Vatsa on kiinteä ja takaosaa kohti nouseva.

HÄNTÄ: Ylöskiinnittynyt häntä kaartuu avoimena renkaana lantion yläpuolelle. Karva on hännän alapuolella 7 - 12 cm pitkää, karheaa ja avonaista, aluskarvaa on vähän. Synnynnäinen töpö tai typistetty häntä eivät ole hyväksyttäviä.

ETURAAJAT, YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat tukevat runkoa kuten pilarit. Ne ovat pystysuorat ja yhdensuuntaiset, eivät liian kaukana toisistaan.

LAVAT: Lapaluut ovat pitkät, hieman pystyt ja noin 55°:n kulmassa vaakatasoon nähden. Lapaluun kärki on suoraan rintakehän syvimmän kohdan yläpuolella.

OLKAVARRET: Lyhyet ja hyvin lihaksikkaat. Lapaluu ja olkavarsi muodostavat 100 - 110°:n kulman.

KYYNÄRPÄÄT: Tiiviisti rungonmyötäiset.

KYYNÄRVARRET: Pitkät ja kuivat.

VÄLIKÄMMENET: Pystyt.

KÄPÄLÄT: Pyöreät ns. kissankäpälät; varpaat ovat tiiviisti yhdessä. Päkiät ovat kimmoisat. Kynnet ovat vahvat ja mustat tai liuskeenharmaat.

TAKARAAJAT, YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat hyvin vahvat. Sivulta katsottuna ne asettuvat hieman takaosan taakse. Takaa katsottuna ne ovat yhdensuuntaiset, suorat, eivät liian lähellä eivätkä liian kaukana toisistaan.

REIDET: Lihaksikkaat, pitkät ja taaksepäin viistot.

POLVET: Samalla korkeudella kuin kyynärpäät.

SÄÄRET: Pitkät ja kuivat.

KINTEREET: Kuivat ja selväpiirteiset.

VÄLIJALAT: Lyhyet ja pystyt.

KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät. Kannukset eivät ole toivottavat.

LIIKKEET: Varsin eloisat ja innokkaat. Askel on lyhyt, energinen, tehokas ja tasapainoinen. Ryhti on itsevarma ja ylväs. Ravi on kevyttä ja tasapainoista; koira astuut akaraajansa täsmälleen eturaajojensa jälkiin.

NAHKA: Poimuton ja voimakaspigmenttinen. Paljaat iho-alueet ovat mustat tai liuskeenharmaat.

KARVAPEITE/KARVA: Laineikasta ja kihartuvaa, ei koskaan sileää eikä nyörimäistä. Karva on keskimäärin 4 - 7 cm pitkää, joustavaa, pörröistä ja tiheää. Karvapeite muodostuu vahvasta, ei liian runsaasta, karkeasta peitinkarvasta ja pehmeästä aluskarvasta. Keskipitkät,tiheät ja karkeat suojakarvat korvissa kasvavat ylöspäin. Silmät ja kuono-osa eivät ole pitkän karvan peittämät. Karvapeite saadaan toivotunlaiseksi käsin trimmaamalla. Pienehköt korjaukset päähän ja raajoihin voidaan tehdä saksilla. Koko karvapeitteen leikkaaminen saksilla ei kuitenkaan ole toivottavaa.

VÄRI: Harmaan eri sävyt (vastasyntyneen väri on yleensä musta, joka harmaantuu ajan myötä); musta; kellanruskea, jonka perusvärit ovat punainen, keltainen ja kermanvärinen (häivähdys mustaa tai harmaata ja selvästi erottuva maski ovat toivottavat); valkoinen. Halkaisijaltaan alle 3 cm:n kokoinen valkoinen rintamerkki ja/tai valkoinen viiruvarpaissa ei ole virhe. Karvapeitteen tulee aina olla selvä- ja yksivärinen.

KOKO JA PAINO/SÄKÄKORKEUS: Urokset 41 - 47 cm, ihannekorkeus 43 - 45 cm; nartut 38 - 44 cm; ihannekorkeus 40 - 42 cm.

PAINO: Urokset 10 - 15 kg, ihannepaino 12 - 13 kg; nartut 8 - 13 kg; ihannepaino 10 - 11 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Vihaisuus ja sairaalloiset piirteet; pyöreä, pulimainenpää; kuono-osa alle 40 % pään koko pituudesta; voimakkaasti korostunut otsapenger; yhden tai useamman etuhampaan, kulmahampaan, välihampaan P2 - 4 tai poskihampaan M1 - 2 puuttuminen, useamman kuin kahden P1:n puuttuminen, (M3:ia ei oteta huomioon); ylä-, ala- tai ristipurenta; täysin pystyt, tyvestä lähtien riippuvat tai eriasentoiset korvat; lyhyt ja sileä tai pitkä, voimakkaasti huopaantunut, harottava tai eloton karva; suklaanruskea tai monivärinen karvapeite sekä kaikenlaiset selvästi erottuvat merkit (esim. tan-merkit, mantteli jne.); rotumääritelmän sallimista mitoista poikkeava säkäkorkeus. 
HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.