Usein kysyttyä

Pumin turkinhoito ja trimmaus
Pumin kihara turkki kammataan viikon kahden välein metallipiikkisellä kammalla ja pestään vain tarvittaessa. Turkkia lyhennetään saksilla ja sen voi pitää mielensä mukaan lyhyempänä tai pitkänä. Mikäli pumin kanssa käy näyttelyissä, turkin muotoilu on tarkempaa. Pumin turkki koostuu pehmeästä pohjavillasta ja karkeammasta peitinkarvasta. Kuollut pohjavilla irtoaa kammattaessa tai nypittäessä.

Sopiiko pumi allergiselle
Koska pumista ei lähde karvaa, allergisoi se yleensä vähemmän kuin jotkin muut rodut. Toiset koira-allergikot eivät reagoi pumiin ja toiset reagoivat eli mitään varmaa vastausta ei tähän voi antaa. Joka tapauksessa pumi ei ole 100% allergiasoimaton.

Kaipaako pumi paljon liikuntaa
Kyllä. Vilkkaana ja energisenä koirana pumi kaipaa paljon liikuntaa ja/tai aktivointia. Saadessaan purkaa energiaansa riittävästi, on pumi kotona rauhallinen.

Haukkuuko pumi paljon
Pumi on haukkuherkkä ja sen kuuluu ilmoittaa vierailijat, mutta eri yksilöissä on hyvin paljon eroja. Mikäli turhaan haukkumiseen kiinnitetään alusta saakka johdonmukaisesti huomiota, ei pumista tule mitään tyhjän räksyttäjää. Täysin hiljaista ei pumista saa.

Tuleeko pumi toimeen kissojen ja muiden lemmikkien kanssa
Tässä on varmasti yksilöllisiä eroja, mutta kyllä pumi tulee toimeen muiden lemmikkien kanssa siinä missä joku muukin rotu. Tiedossa on monta pumia, jotka tykkäävät leikkiä kissojen kanssa. :)

Sopiiko pumi kerrostaloon
Pumi sopeutuu mihin tahansa asumismuotoon, kunhan sen riittävästä liikunnasta pidetään huolta ja se totutetaan erilaisiin ääniin.

Sopiiko pumi lapsiperheisiin
Kyllä sopii. Mutkattominta yhteiselo on, kun pumi kasvaa pennusta asti lasten kanssa, mutta ennen lapsiakin tulleet pumit tottuvat lapsiperhe-elämään. Muistathan, että tärkeintä on opettaa lapsille, miten koiraa kohdellaan oikein.

Urosten ja narttujen luonne-erot
Pumiurosten ja -narttujen välillä ei ole kovin suuria luonne-eroja. Urokset ovat ehkä tasaisempia, koska narttujen käytökseen vaikuttaa hormonitoiminta ja juoksukierron vaihe. Muutoin sukupuolen valinta on lähinnä omista mieltymyksistä kiinni.

Miten puminpennusta kasvatetaan kunnon koira
Koska pumi on perusluonteeltaan usein hieman varautunut, tulee pennun sosiaalistamiseen kiinnittää erityistä huomiota. Heti alusta saakka pentua kannattaa kuljettaa mukana joka paikassa ja huolehtia että se saa tavata mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä, niin naisia kuin miehiäkin, sekä tutustua kaikkiin erilaisiin paikkoihin ja asioihin. Ensimmäisen vuoden aikana tehdyn työn hedelmiä saat nauttia koko pumisi loppuelämän ajan! 
Hyviä ohjeita pennun sosiaalistamiseksi ja kasvattamiseksi kunnon koiraksi löydät Kennelliiton Hanki koira - Koiratietoa sivulta.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?
Lähetä mieltäsi askarruttava kysymys meille sähköpostilla pumit.ry(a)gmail.com, niin etsimme sinulle vastauksen ja lisäämme tarvittaessa kysymyksen tälle palstalle.

Kuvat Arja Korhonen