Näyttelyt

Kirka
Nasta

Kirka ja Nasta näyttelypumeina

Oma näyttelyinnostukseni alkoi vuoden 2012 Voittaja-näyttelyistä, joihin ilmoitin ensimmäisen pumini Kirkan. Tuolloin sitä kiinnosti vain lähteä katsomaan isoa koiratapahtumaa, josta oli kuullut puhuttavan paljon koiraihmisten keskuudessa. Rodun harrastajien kanssa ystävystyminen ja toisaalta saavutettu menestys kuitenkin alkoi kannustaa ilmoittamaan aina yhä seuraavaan kiinnostavaan näyttelyyn. Kehän reunalla pääsee porisemaan sellaistenkin tuttujen kanssa, joita ei pitkien välimatkojen takia välttämättä muualla tule nähtyä. Toinen mielenkiintoinen anti on nähdä ja tutustua myös uusiin pumeihin ihmisineen.

Ennen ensimmäistä näyttelyä minulla oli Kirkan kanssa käytynä useita mätsäreitä, joissa kehäesiintyminen oli harjoiteltu hyvälle pohjalle ja koirakin oli päässyt tottumaan näyttelyille tyypilliseen ympäristöön ärsykkeineen. Kynnys match show’hun osallistumiseen on näyttelyä matalampi, koska tapahtumat eivät ole virallisia, vaan juurikin harjoittelua varten. Ensimmäisessä mätsärissään Kirka tyylitteli itsensä BIS-3 koiraksi vain 4 kuukauden ikäisenä.

Trimmaan pumini itse näyttelyihin ja avustan mielelläni myös muita tarpeen tullen. Näyttelyiden välillä pidän yleensä pumieni turkit kehään soveltuvassa pituudessa. Kirka on todella nöyrä trimmattava ja jaksaa seistä pöydällä saksittavana tottuneesti. Pennusta asti tehty käsittelyyn ja turkinhoitoon totuttaminen helpottaa pumin hoitoa koko lopun elämän, ja trimmatessakin voi keskittyä leikkaamaan turkin juuri sellaiseksi kuin on suunnitellutkin.

Näyttelykehissä Kirka alkaa olla pian kokenut konkari. Kasvattaja sanoi jo 7-viikkoisesta pennusta, että tällä pojalla on reipas ja ryhdikäs askel. Kirka onkin ollut alusta asti mielestäni helppo esitettävä kehässä, se liikkuu vaivattomasti hyvällä ravilla ja seisoo kuin tatti. Palkkana Kirkan kanssa kehässä toimii ehdottomasti lelu, vinkulelu. Namit ovat käytössä enimmäkseen toisen pumini Nastan kanssa, jonka keskittymiselle lelu on vielä hieman liikaa.

Kirka on siis pumeistani varsinainen näyttelykoira, se laittaa kaiken peliin ja esiintyy terhakkaasti niin kuin olen sen opettanut. Ainoana haasteena meillä on Kirkan kanssa ollut varautuneisuus, jota olen toisaalta vahvistanut, mutta tiedostettuani virheeni, jälleen pyrkinyt korjaamaan. Tuomarin käsittelystä uros ei yleensä nauti, mutta seisoo pöydällä esimerkillisesti. Nasta edustaa huolettoman, välillä riehakkaankin esiintymistapansa (jonka nuorelta pumilta toki sallimme!) lisäksi sitä lähes kaikkia rakastavaa puolta pumeista. Molemmat ovat kuitenkin hyvin helppoja koiria näyttelyissä ja jaksavat viettää pitkätkin näyttelypäivät turhia stressaamatta.

Molempien pumieni menestyksestä olen ollut varsin iloinen. Kirka on Juniorivoittaja 2012 ja kirjoitushetkellä kolmen maan valio. Lisäksi se oli vuonna 2014 Pumit ry:n järjestämän Pumi Show’n rotunsa paras sekä voitti Vuoden näyttelyuros –kisan. Nastalla on junioriluokasta kasassa 2 sertiä ja siitä tuli Juniorivoittaja vuonna 2015.

Aika näyttää, mitä Nastasta vielä tulee, mutta Kirkan kanssa aion metsästää vielä viimeisen tarvitavan cacibin kansainvälisen valion arvoon. Vahvistettuihin cacibeihin pääsimme käsiksi vasta viime vuonna FCI:n sääntömuutoksen jälkeen, joten näyttelykipinä ei ottanutkaan vielä laantuakseen.
(Teksti: Mirjami Hornela)

Tietoa koiranäyttelyistä Kennelliiton sivuilta.