Toko

Toko-Elo

Elo on aloittanut tokoilun ollessaan ihan pikkupentu. Olemme harrastaneet paljon muutakin, mutta toko on ollut meille koko ajan ns. ykköslaji. Pentua hankkiessa toivoin voivani harrastaa sen kanssa nimenomaan tokoa ja Elosta kasvoikin aivan ihanteellinen harrastuskaveri. Se on mm. innokas, aktiivinen, älykäs, yhteistyöhaluinen, erittäin helposti motivoitavissa ja palkkaantuu yhtälailla kehulla, namilla kuin lelullakin. Elo kilpailee tällä hetkellä tokon korkeimmassa luokassa eli erikoisvoittajaluokassa (EVL). Se on sekä Suomen että Ruotsin tottelevaisuusvalio (FI ja SE TVA) ja saavuttanut myös mm. vuoden 2009 Tokon joukkue SM-kisoissa, reilun vuoden ikäisenä Agility Sport Team AST ry:n joukkueessa SM-hopeaa.

Toko ei ole lähtökohtaisesti samalla tavalla koiraa palkitseva laji kuin esimerkiksi agility, jossa koirat usein palkkaantuvat jo pelkästään juoksemisesta ja radalla etenemisestä. Tokossa osa liikkeistä on varsin rauhallisia, staattisia ja vaativat itsehillintää koiralta. Koirat pitääkin siksi oikealla tavalla ”aivopestä” rakastamaan tätä lajia! Elo on aivopesty sille mieluisalla palkalla ja mahdollisimman monipuolisella treenillä, jossa Elo on saanut paljon onnistumisia ja hyvää fiilistä. Uskallan sanoa, että se on koko tokouransa ajan rakastanut lajia! Elo rakastaa kaikkea vauhdikasta, mutta on myös esimerkiksi väsymätön seuraamiskone. :)

Yksi yleisimmistä keinoista tappaa oma ja koiran tokoinnostus heti alkutekijöissä on kokonaisten kisaliikkeiden hinkaaminen. Minulla on tapana alussa pilkkoa liikkeet pieniin osiin ja treenata näitä paloja monipuolisesti. Myöhemmin olemme sitten koonneet paloista kokonaisia kisaliikkeitä. Pieniä paloja harjoittelemalla treeneistä saa monipuolisia, mielenkiintoisia ja koiraa pääsee palkkaamaan usein. Suunnittelen treenit lähes aina ennakkoon paperille. Mietin valmiiksi mitä olen treenaamassa ja miten aion asiat treenissä toteuttaa ja miten palkkaan Elon mistäkin tehtävästä.

Toko on siitä mukava harrastus, että sitä voi harrastaa ihan itsekseenkin oman koiran kanssa missä tahansa kentällä, nurmialueella tms. Se ei aina vaadi esim. johonkin yhdistykseen kuulumista tai viikoittaisissa harjoituksissa käymistä, vaikka ihan aloittelijalle ryhmätreenit ovatkin hyvä tapa päästä harrastuksessa alkuun. Me olemme Elon kanssa treenanneet pääasiassa itsenäisesti useita kertoja viikossa ja tasaisin väliajoin hakeuduttu yksityiskoulutukseen tai ohjattuihin treeneihin, jotta olemme saaneet uusia vinkkejä treenaamiseen ja apua ongelmaliikkeisiin. Jos tähtää koiran kanssa tottelevaisuuskokeeseen asti, olisi koiran kanssa syytä treenata myös toisten koirien läsnäollessa. Tärkeintä on paikallamakuun ja istumisen harjoittelu yhdessä muiden koirien kanssa.

Pumit ovat mielestäni erittäin potentiaalisia tokokoiria! Ne ovat tekeväisiä ja fiksuja. Niille on mahdollista saada aikaan näyttävät ja nopeat liikesuoritukset, joita tottelevaisuuskokeissa nykyään myös arvostetaan. Ääntely ei ole tottelevaisuuskokeissa toivottua ja siitä menettää pisteitä. Pumitokoilijoiden kannattaakin ihan alusta asti kiinnittää huomiota siihen, että koira pystyy tekemään töitä ilman haukkumista ja muuta ääntelyä. :) (Teksti: Terhi Wallin)

Lisätietoa tokosta Kennelliiton sivuilta.