Vesipelastus

Fontos harrastaa vesipelastusta

Fontos pääsi tutustumaan lajiin keväällä 2014 Raumalla pidetyllä vepe-kurssilla. Vaikka Fontos ui mielellään, niin veneessä se ei ollut aiemmin ollut, joten veneeseen ja veneestä hyppy olivat ensimmäiset opeteltavat tehtävät. Reippasti poika meni veneeseen ja myös veneestä pois hyppy onnistui. Tosin ensimmäinen yritys sukeltaen, mutta toinen jo hienosti pää pinnalla koko ajan.

Kaikkea ei voitu opetella ensimmäisellä kerralla, joten piti kysyä kokeneilta vepeilijöiltä uskaltaako Fontoksen laittaa jo hukkuvaa pelastamaan. "Sinne vaan, jos ei hae, niin harjoitellaan.". Hukkumaan lähti Fontokselle tuttu tyttö, Netta. Kun Netta putosi veneestä, tuli Fontokselle hätä. Irroitin pannasta ja sinne paineli koira. Fontos ui niin nopeasti kuin pääsi, nappasi Nettan dummystä kiinni ja toi tytön rantaan. Nykäisi vielä dummystä niin, että tyttö istui tukevasti rantakivellä ja moittiva ilme silmissään katsoi Nettaa "Piti sinne sitten mennä hukkumaan kun ei uida osaa!". 

Pieni epävarmuus vaivasi kuitenkin Fontoksen koon suhteen, jaksaako se huonolla kelillä hinata venettä tai raahata hukkuvan rantaan?

Vielä saman vuoden kesällä pääsimme toiselle kurssille, josta se viimoinen kipinä syttyi ja rohkeus lähteä harrastamaan lajia kasvoi. Selailin kurssitarjontaa ja syksylläkin alkoi Raumalla kurssi, mihin mahduimme mukaan. Pienellä porukalla pääsimme hyvään vauhtiin ja Fontos oli elementissään.

Fontoksen mielipuuhaksi osoittautui veneen haku ja hukkuvan pelastaminen. Pumin raikuva ääni kaikui kyllä koko rannalla, kun veneessä bongattiin hukkuva tyyppi. Joskus ehti itse toivoa, että soutaisivatpa nyt nopeammin sinne 30 metrin päähän että saan päästää kiljuvan koiran irti.

Syksy meni tosi nopeasti ja talvi tuntui kestävän ikuisuuden, mutta viimein tuli kevät 2015. Aloitetiin kuivan maan treeneillä, harjoittelimme maalitolppien välistä menoa ja vientiä. Vienti olikin iso haaste!! Fontos suostui ottamaan dummyn vain yhdeltä ihmiseltä. Aluksi dummy vietiin aina läheiseen metsikköön kunnes keksin laittaa liinan Fontoksen pantaan kiinni. Liina olikin vain ”henkinen tuki”, aina dummy tuotiin minulle. Kun liina irrotettiin, päätyi dummy metsään. Mutta onnistui se kuitenkin lopulta.

Sitten päästiinkin jo veteen ja vesi huuhteli kaiken opitun viennistä. Liina taas pantaan tai dummy päätyi rantakaislikkoon. Kesä meni nopeasti viennin kanssa tahiessa, välillä onnistui ja toisinaan Fontos ei ollut kuullutkaan viennistä. Välillä unohdettiin koko homma hetkeksi ja treenattiin avoimen- ja voittajaluokan liikkeitä vaihteeksi, ettei koiran kanssa kyllästytä kokonaan. Ne olikin mukavaa vaihtelua ja Fontos ihastui liikkeeseen, missä hypätään 50 m poijulla olevasta veneestä ja otetaan 30 m poijulla oleva vene mukaan rantaan vietäväksi.

Syksyllä 2015 olimme sitten valmiita kokeilemaan soveltuvuuskoetta. Esineen vienti veneeseen ei ollut meidän vahvin osasuoritus mutta se oli onnistunut jo muutaman kerran jopa eri ihmisten kanssa. Ajattelin, että jos ei saada tarvittavia pisteitä ekasta kokeesta kasaan, niin sitten harjoitellaan vielä vuosi ja kokeillaan paremmalla tuurilla se toinen ja sammalla viimonen kerta. Sain vielä meille sopivan apurin, joten lähetin hakemuksen muutamaan kokeeseen. Vaan ilmeisesti muutkin olivat harjoitelleet koko kesän, joten me emme mahtuneet syksyn kokeisiin mukaan.

Tänä vuonna on tarkoitus päästä soveltuvuustestiin niin pian kuin mahdollista. Haluan nähdä onko tästä söpöstä koirasta pelastajaksi vai jääkö se vaan pikkutyttöjen ihmetyksen kohteeksi! Fontos kun ei kuulemma ole työkoiran näköinen niin kuin meidän ryhmän muut koirat. Suurin ihmetys oli kuitenkin, kun "söpö koira jaksaa raahata meidän äidinkin rantaan!!" terveisin 8v. Aava.

Fontos on säkäkorkeudeltaan 46-47cm ja painaa 16-17kg. Koko riittää nipin napin siihen, että jaksaa myrskykelillä tuoda hukkuvan rantaan. Mutta minkä koossa menettää, niin sisussa  voittaa: aallot ovat lyöneet pojan yli, mutta hukkuvasta ei ote irtoa eikä vene jää tuuliajolle. 

Ensi vuonna vepen säännöt muuttuvat, joten osa liikkeistä menee uudelleen harjoiteltavaksi. Haastetta siis piisaa tässä lajissa! (Teksti: Kaija Laihonen)

Lisätietoa vesipelastuksesta:
Kennelliitto nuorille    Kennelliitto kokeet ja kilpailut    Tietoa kokeesta